Racen bliver kaldt Australiens nationale kødkvægsrace, og stammer fra Murray Valley på grænsen mellem New South Wales og Victoria i den sydlige del af Australien. De første grå kalve kom ved en krydsning med en Angus tyr og en Korthorns ko i en Angus besætning i 1905. Det viste sig, at de grå dyr havde en god tilvækst, klarede sig godt på ekstensive områder og havde en fantastisk kødkvalitet. Blandt naboer til besætningen blev der lagt mærke til de grå dyr, og hvor godt de klarede sig, og herfra udviklede racen sig.
I 1960 bliver den australske raceforening for Murray Grey dannet og mange kødkvægsavlere brugte de grå dyr i deres produktion med stor succes. I dag er racen meget udbredt i Australien, men også eksporteret til New Zealand, Asien, Nordamerika, Sydamerika og Europa. England var det første land i Europa til at importerer racen, og med importen af de to kvier i 2010 blev Danmark det kun andet land i Europa til at indføre racen. Maria og Folmer Hadberg-Rasmussen importerede de to første Murray Grey kvier fra England til Danmark i 2010, og i 2011 blev der lavet flere skylninger på de to kvier. Det blev startskuddet til racens udbredelse i Danmark. Efterfølgende er racen yderligere bredt til Sverige, Holland, Tyskland, Luxembourg, Irland og Ungarn.
Der er løbende blevet importeret embryoner fra de bedste avlsdyr og sæd fra de bedste Murray Grey tyre i Australien, og det vil fortsat være en af grundstenene til at forbedre racen i Danmark. I 2021 blev den første danskavlede Murray Grey tyr tappet for sæd, og vi håber, at flere vil følge.
Racens kvaliteter
Det helt unikke ved Murray Grey racen er kødkvaliteten. Kødet har en perfekt fedtmarmorering, som gør Murray Grey kødet til en helt speciel smagsoplevelse. Murray Grey ligger i top i alle store kødkvalitetskonkurrencer i Australien, New Zealand, USA og andre steder, hvor der konkurreres på kødkvalitet og smag.
Den gode tilvækst, både på ekstensiv fodring og på en mere intensiv fodring, er også et kendetegn for Murray Grey racen og er med til at gøre racen meget økonomisk for avleren. Dertil kommer det gode temperament og lette kælvninger, som gør Murray Grey dyrene nemme at arbejde med – en race, der populært sagt kan være ”alene hjemme”, og så er racen polled.
Racen er også et fortrinligt valg til krydsningsavl såvel på kødkvæg som på malkeracer. Her giver Murray Grey de gode gener for foderudnyttelse og temperament videre til afkommet og glem ikke, at man slipper for afhorning.
Alt i alt er Murray Grey racen den perfekte race for både storproducenten og den lille hobbybesætning.