Dansk Blåkvæg (BLÅ) er en kødkvægsrace med ‘dobbeltmuskulatur’ samt en meget fin knoglebygning. Derfor har slagtekroppene de højeste slagte- og kødprocenter af alle racer.
Tidligere blev en del kalve forløst ved kejsersnit, men via målrettede management- og avlsstrategier er dette problem reduceret til et minimum. Ved krydsning med malkekøer er kælvningsforløbet helt uproblematisk.
Mange ejere af malkekvægsbesætninger vælger sæd af Dansk Blåkvæg, når de vil inseminere en malkeko med kødkvægssæd. Det skyldes Dansk Blåkvægs overlegenhed i krydsningsproduktionen.
Statistikker fra Kvægdatabasen bekræfter, at BLÅ-krydsninger har lige så høj en nettotilvækst som krydsninger med de bedste andre kødkvægsracer; men på EUROP-klassificeringsskalaen klassificerer BLÅ-krydsningerne mindst 1 klasse bedre end næstbedste racekombination!
BLÅ-dyrenes farve varierer meget, fra hvid til sortbroget, men mange dyr er ’blå’, det vil sige skimlede dyr med en blanding af hvide og sorte hår. Det skimlede karaktertræk stammer oprindeligt fra Korthornsracen. Et andet karaktertræk ved Dansk Blåkvæg er dyrenes særdeles rolige temperament.
Dansk Blåkvæg blev første gang indført til Danmark i 1972, hvor der via ægtransplantation hurtigt blev etableret en stor besætning på Frijsenborg Gods ved Hammel. I dag består racen af ca. 150 køer samt opdræt.